Oktatás A Szentborbási Oktatási Központ
A Szentborbási Oktatási Központ

Szentborbás község Felsőszentmárton felé eső végén egy rövid bekötőúton haladva a Dráva töltése mögött érhetjük el a Duna-Dráva Nemzeti Park Szentborbási Oktatási Központját. A Központ közvetlenül a Dráva folyó partján található.

Az épület egykor a Dráva folyó szabályozásakor vízügyi szakaszmérnöki iroda, majd gátőrház volt. Több tulajdonosváltást követően a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság lett a tulajdonos.

Az épület udvarán került sor 1996-ban a Duna-Dráva Nemzeti Park avatására.

Az épület több mint egy évtizedig a nemzeti park igen népszerű vendégházaként üzemelt, mivel a ház melletti magaspartról gyönyörű kilátás nyílik a hosszan kanyargó Dráva folyóra.

2000-től az épület előtti terület vált a drávai vízitúrák egyik legkedveltebb táborhelyévé. Különösen az úgynevezett kombinált túrák (Barcs-Szentborbás szakaszon evezés, majd visszafelé kerékpározás) népszerűek az utóbbi években. 2008-ban vizesblokk került kialakításra a túrázók számára.

2010-ben az IPA Magyarország-Horvátország „Kétnyelvű környezeti nevelés a Dráva-medencében” elnevezésű projekt keretében az épület Oktatási Központtá alakítására került sor. A központ célja, hogy az ide látogató diákok (elsősorban a térség horvát nyelvű iskoláinak tanulói) megismerjék a Dráva menti területek természeti értékei mellett a két szomszédos ország határ menti vidékeinek kultúráját, néprajzát is. A Központ kialakításakor külön figyelmet szenteltünk a környezettudatosságnak.

A Központ környékén egy kétnyelvű (magyar és horvát) tanösvény segíti a látogatókat a természeti értékek megismerésében. A tanösvény táblái:

1. Duna-Dráva Nemzeti Park működése

2. Környezetvédelem: komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés és napenergia hasznosítás

3. Emlősök a Dráva mentén: vidra és hód

4. Emlősök a Dráva mentén: aranysakál és vadmacska

5. A Dráva folyó halai

6. Madarak a Dráva mentén

Látnivalók a környéken:

Lakócsai Horvát Tájház

Kastélyosdombó felé haladva Lakócsa községben megtekinthetjük a horvát nemzetiségi tájházat. A 2009-ben felújított épületben látható kiállítás célja, hogy egy paraszti sorban élt bocskorkészítő mester és családja életkörülményein keresztül mutassa be a XVIII. század elején betelepült horvát anyanyelvű népesség életmódját, alkotó tevékenységét, szokásait és hagyományait.

Lugi-erdő

Lakócsa, Potony és Tótújfalu határában található a Lugi-erdő, a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva menti területének egyik legnagyobb kiterjedésű tölgy-kőris-szil ligeterdeje. Jellemző fafajai: kocsányos tölgy, magyar kőris, vénic-szil. Gyepszintjében több védett növényfajt találunk. Tél végén virágzik a védett hóvirág és a szártalan kankalin, míg március végén a kockás kotuliliom bókoló harangjaiban gyönyörködhetünk. Hazai orchideáink közül a békakonty, a madárfészek kosbor és a széleslevelű nőszőfű fordul elő.

Fontos állattani érték az itt fészkelő, fokozottan védett fekete gólya és a barna kánya.

Mrtvica

Felsőszentmárton település központjában található az egyik legértékesebb drávai holtág, a Mrtvica. Ebben a holtágban egy ritkaság, a riccsiahínár él. A riccsia a mohák egyszerűbb testfelépítésű csoportjához, a májmohákhoz tartozó úszó mohaféle. A védett növények közül e holtágban is él rucaöröm, amely egy úszó vízipáfrány. További fontos természeti érték a tőzegpáfrány, a tündérfátyol, a fehér tündérrózsa és a kálmos.

A holtág a kétéltűek fontos szaporodó helye. A hüllők közül rendszeresen látni a vízi- és a kockás siklót, valamint egyetlen páncélos hüllőnket, a mocsári teknőst. A madárvilágból elsősorban a nádi énekeseket kell megemlíteni.

Az Ormánság

Baranya megye Dráva menti részén, az Ormánságban évszázadokon át református magyarok éltek. Egyedülálló szépségű festett kazettás templomaik - Drávaiványi, Adorjás, Kóros, Kovácshida - az ősi magyar jelképrendszer elemeit hordozzák.

A templomok mellett a népi építészet számos fennmaradt emlékével is találkozhatunk. A vízjárta területhez alkalmazkodó talpasház, a fa mint építőanyag alkalmazása, a vesszőfonatos kerítések olyan kultúra és nép emlékét őrzik, amely teljes harmóniában élt a természettel. Helytörténeti és néprajzi gyűjtemény tekinthető meg a sellyei Ormánság Múzeumban.

Programok az Oktatási Központban:

Természetismereti előadások

A Központban előzetes egyeztetés alapján a nemzeti park munkatársai film- és diavetítéssel egybekötött előadásokat tartanak a nemzeti park és a Dráva folyó természeti értékeiről.

Terepi programok

Szakvezetés keretében a Központ körüli tanösvényt lehet végigjárni, illetve igény esetén a környék természeti és kulturális értékeinek megtekintésére is van mód. A terepi programokhoz kerékpárt is biztosítunk.

Kenuzás a Dráva folyón

Május 1. és szeptember 15. között Barcsról indulva Szentborbásig lehet evezni a Dráván. A kenuzáshoz a nemzeti park felszerelést és túravezetőt is biztosít. A túra során a résztvevők közvetlen közelről ismerhetik meg a folyó természeti értékeit. A Csomoros-szigeten végigjárhatják a tanösvényt, Drávatamásiban pedig a régészeti feltárásokról kaphatnak információkat.

Kerékpártúrák

A Központ előtt halad el a „Három folyó kerékpáros túraútvonal”, amelyet követve akár a kisforgalmú közutakon, akár a Dráva töltésén haladva kellemes túrák tehetők a közeli településekre. Mindenképp érdemes a közeli Ormánságot felkeresni. A túrákhoz a nemzeti park kerékpárt is biztosít.

Vízminőség-vizsgálatok

Biológiai vízminőség-vizsgálatok a Dráva vizével. A mérési adatok felkerülnek az internetre.

Szállás

Az épületben egy vendégszoba került kialakításra, amely elsősorban a pihenni vágyó családok számára ideális hely. A Központ udvarán sátrazni is lehet.

A vízi- és kerékpártúrázó csoportok számára az épület előtti területen egy táborhely került kialakításra. Padok, tűzrakó helyek és önálló vizesblokk áll rendelkezésre.

Fórum
> tovább a fórumhoz
Támogatók