Programajánlat Egyéb programok
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programajánlatai a Dráva mentén

Legtisztább vizű nagy folyónk, a Dráva Zákány-Őrtilos térségében lép be Magyarországra, és Drávaszabolcsnál hagyja el az országot. Partjai mentén megcsodálható a jobbára még háborítatlan ártéri élővilág. A folyó ártéri területeit és a holtágakat galériaerdők szegélyezik. Magyarországon csak itt él a hármaslevelű szellőrózsa, a hármaslevelű fogasír és a pofók árvacsalán.

A folyó különlegesen tiszta vizében gazdag és egyedi élővilág alakult ki, a Földön csak itt fordul elő a drávai tegzes. A Dráva kavicszátonyai igen értékes élőhelyek, megtalálható itt a Magyarországon másutt nem fészkelő kis csér is. A folyót kísérő magaspart meredek partfalaiban több ezer pár partifecske, jégmadár és gyurgyalag fészkel.

A Dráva menti nemzeti parki területek mellett több kisebb, értékes természeti terület maradt fenn Somogy megyében. A Babócsai Basakert Természetvédelmi Terület egyedülálló értéke a tavasszal nárciszmezővel borított, műemléki védelem alatt is álló romkert. A nárciszmező különlegessége a csillagos nárcisz, amely a török idők óta virágzik a területen.

A Csokonyavisontai fás legelő Természetvédelmi Terület védelmének célja, hogy a Belső-Somogyra jellemző fás legelőt és a hozzá tartozó növény- és állatfajokat megőrizze, valamint lehetőség szerint a legeltetéses, extenzív gyepgazdálkodás feltételeit biztosítsa. A csokonyavisontai fás legelő még őrzi az évszázados hagyásfákat, valamint a savanyú homoktalajokra jellemző növénytársulásokat. A terület védett értékei mellett a fás legelő tájképi értéke is figyelemre méltó.

A területre látogatók számára számos programlehetőséget kínálnak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A változatos programkínálatban minden korosztály megtalálja a számára megfelelőt.

Dráva Kapu Bemutatóközpont

A Barcs-Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont a Dráva menti védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg a látogatókat, mindemellett igazi kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai személyre szabott oktatási programokkal, táborokkal, előadásokkal várnak kicsiket-nagyokat. A bemutatóközpontban megtekinthető a Dráva folyó természeti értékeit bemutató kiállítás. A központ érdekessége az őshonos háziállat bemutató, ahol rackákat, mangalicákat tekinthetnek meg az érdeklődők. A központ 80 fős konferenciaterme nagyobb rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A központhoz közeli Üde Rétek tanösvény bejárása során a nedves rétek élővilágával, különlegességeivel ismerkedhetnek meg a látogatók, és a legelésző szürkemarha gulya megtekintésére is lehetőség nyílik.

A Bemutatóközpont területén kialakított Dráva Kapu Grill Kávézó lehetőséget nyújt családi rendezvények, osztálytalálkozók, céges rendezvények szervezésére, valamint iskolás csoportok étkeztetésére 4-től 40 főig, előzetes bejelentkezés alapján.

Helyszín: 7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival GPS: N45.99100 E17.421900

Elérhetőség: +36 (82) 461-285, +36 (30) 377-3393

Nyitva tartás:

Április 1 – október 15.: K-V: 9.00-17.00

Október 16 – március 31.: előzetes bejelentkezéssel

Belépő:

felnőtt: 600 Ft/fő; diák, nyugdíjas: 400 Ft/fő

Családi jegy: 1500 Ft

Csoportkedvezmény: 20 fő felett 300 Ft/fő

Hasznos: A belépőjegy tartalmazza a kiállítás, az őshonos háziállat bemutató és az Üde Rétek tanösvény önálló megtekintését.

Hungary Card elfogadóhely

Programajánlatok a Dráva mentén

A programok előzetes egyeztetés alapján igény szerint kombinálhatók.

Elérhetőség: Borián György: +36 (82) 461-285, +36 (30) 474-3591

1. A Dráva Kapu Bemutatóközpont látogatása szakvezetéssel

A látogatók tartalmas szakvezetés keretében ismerhetik meg a Dráva Kapu Bemutatóközpont állandó kiállítását a Dráva folyónak és árterének különleges élővilágáról, multimédiás előadáson vehetnek részt, valamint megtekinthetik a központhoz tartozó őshonos háziállat bemutatót. A programot kellemes séta egészíti ki az Üde Rétek tanösvényen. Igény szerint lovaskocsi bérlésére, valamint étkezésre is lehetőség nyílik előzetes egyeztetés alapján.

A programot az alábbi multimédiás előadásokkal lehet választani:

1a, A Duna-Dráva Nemzeti Park természeti értékei

Film- és diavetítés a Nemzeti Parkról, védett növény- és állatfajairól.

1b, Látnivalók a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

Film- és diavetítés a Nemzeti Park legfontosabb idegenforgalmi látványosságairól.

1c, A Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi tevékenysége

Film- és diavetítés a Nemzeti Park természetvédelmi tevékenységeiről: pl. fajvédelem, vizes élőhelyek rehabilitációja, erdészeti munkák, stb.

1d, A Dráva folyó

Film- és diavetítés a Dráva folyóról: a folyó földrajzáról, történetéről, hidrológiai adatairól és természeti értékeiről.

1e, Vízminőség-vizsgálatok (elsősorban középiskolás csoportok részére)

Biológiai vízminőség-vizsgálatok a Központ udvarán folyó Györgyös-patakon. A mérési adatok felkerülnek az Internetre.

Program időtartama: 3 óra

Helyszín: Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival

Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

Iskolás csoportok részére: 20 főig: 10000 Ft/csoport, 20 fő felett: 500 Ft/fő

Elérhetőség:

Borián György: +36 (82) 461-285, +36 (30) 474-3591

Schulcz Andrea: +36 (82) 461-285, +36 (30) 377-3393

2. Szakvezetéses túrák a Duna-Dráva Nemzeti Park drávai szakaszán

Az érdeklődők szakvezetéses túrák keretében ismerhetik meg a Dráva egyedülálló természeti kincseit. Szakvezetés kérhető bármely tanösvényen, illetve természetvédelmi területen: Zákány-Őrtilos Vasút-oldal túraútvonal, Vízvári ártér tanösvény, Erzsébet-sziget tanösvény, Drávaszentesi Üde Rétek tanösvény, Barcsi Borókás tanösvény, Babócsai Basakert Természetvédelmi Terület, Mérus-erdőrezervátum, Heresznye: a Dráva magaspartja, Csokonyavisontai fás legelő Természetvédelmi Terület, Barcsi Borókás, Őrtilos: Mura-Dráva torkolata és Szentmihály-hegy, Rinyaszentkirályi erdő Természetvédelmi Terület.

Részvételi díj: 20 főig 10000 Ft/fő, 20 fő felett: 500 Ft/fő

3. Kenutúrák és kerékpárkölcsönzés

Az aktív kikapcsolódás kedvelői kerékpárt is bérelhetnek a Dráva Kapu Bemutatóközpontban, melynek ára: 600 Ft/fél nap, 1000 Ft/nap.

Lehetőség van egy- illetve többnapos kenutúrákon való részvételre is, melyek lebonyolításához szükséges engedélyeket a DDNPI-től kell beszerezni az adott év március 31-ig.

3a, 20 km-es kenutúra Barcs és Szentborbás között

Május 1. és szeptember 15. között lehetőség van a Dráva folyón történő egynapos evezésre. A túra kombinálható kerékpározással is.

Elérhetőség, időpont egyeztetés:

Borián György: +36 (82) 461-285, +36 (30) 474-3591

4. Kerékpáros túrák a Dráva mentén

A program a Dráva Kapu Bemutatóközpontban tartalmas szakvezetés keretében tekinthetik meg a Dráva folyó élővilágát bemutató kiállítást és az őshonos állattartó telepet, majd elindulnak az alábbi kerékpártúrák valamelyikére.

4a, A Babócsai Basakert (2x9 km)

A Basakert területén volt a térség Árpád-kori, majd a középkori központja. Ezen alapokra épült a XVII. században a török város. A kert 13 hektáros területén virágzik április-május fordulóján a törökök által ültetett csillagos nárcisz.

4b, Péterhida (2x7 km)

A résztvevők megtekinthetik a Péterhidai fás legelőt, az egykori vízimalmot, a várdombokat és a tájházat.

4c, Babócsai Basakert és a Heresznyei magaspart (2x20 km)

A Basakert megtekintése után a résztvevők kerékpárral mennek Heresznyére, ahol a kb. 30 m magas partfalról gyönyörű kilátás nyílik a kanyargó Dráva folyóra.

4d, A Dráva folyó a Barcsi kikötőnél, ill. a szabadstrandnál (2x8 km)

A látogatók egy erdei úton kerékpározhatnak a barcsi kikötőbe és onnan kerékpárúton a szabadstrandra. A túra során a résztvevők gyönyörködhetnek a Dráva folyóban, illetve jó idő esetén fürdeni is lehet a strandon.

A kerékpártúrák után igény szerint étkezésre is lehetőség nyílik a Dráva Kapu Grill Kávézóban, melynek ára az előzetesen egyeztetett ételtől és a létszámtól függ.

Helyszín: Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.

Részvételi díj (étkezés nélkül): 1500 Ft/fő (2500 Ft/fő bérelt kerékpár esetén)

Hasznos: Minimális létszám: 10 fő. A kerékpártúrák saját vagy a nemzeti parktól a helyszínen bérelt kerékpárral is történhetnek. Fontos a kényelmes, időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, a szúnyogok és a kullancsok elleni védelem. Sapka, naptej használata különösen a nyári időszakban ajánlott! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt!

Jelentkezés és időpont egyeztetés szükséges minimum 10 nappal a tervezett túra előtt!

 

Garantált programok 2012-ben a Dráva mentén

Február 23.

Vad Magyarország A vizek birodalma Török Zoltán filmjének vetítése a Dráva Kapu Bemutatóközpontban

A filmet Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, egyben a film szakértője mutatja be.

Helyszín, időpont: Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs-Drávaszentes, 15.00 óra

Ingyenes

Március 10.

Tavaszi kikelet – tájtörténeti túra Péterhidán – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA

Fedezzük fel közösen Péterhida rejtett szépségeit, közben pedig ismerkedjünk meg a helyi lakosok tájhasználatának múltjával és jelenével! Gondolkodjunk együtt a táj és az ember kapcsolatáról és lássuk meg, hogy a vidéki aprófalvak lakói milyen módon viszonyulnak az őket körülvevő természeti környezethez.

A túra végeztével a pihenőhelyen szalonnasütésre van lehetőség a helyi termelők termékeinek felhasználásával.

Helyszín, időpont: Péterhida, vasúti megállóhely, 9.30 óra (Találkozó: 9.00 óra)

Túra hossza, időtartama: 6 km, 3-4 óra

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Április 14.

Nyári tőzike túra Drávaszentesen

A program résztvevői a Dráva Kapu Bemutatóközponthoz tartozó állattartó telepen régi magyar háziállatokkal (szürkemarha, rackajuh) ismerkedhetnek meg. Az állatbemutatót túra követi az Üde rétek tanösvényen, amely a nyári tőzikékkel tarkított réten, keményfa ligeterdőn vezet át. Madarak megfigyelésére is lehetőség nyílik.

Helyszín, időpont: Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs-Drávaszentes, 10.00 óra

Túra hossza, időtartama: 5 km, 3-4 óra

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Május 5.

Hármaslevelű szellőrózsa túra

A túra során a résztvevőknek lehetőségük nyílik megtekinteni a nyugat-balkáni flóratartomány hazánk területén is fellelhető botanikai ritkaságait (hármaslevelű szellőrózsa, pofók árvacsalán, keleti zergevirág, turbánliliom), melyek élőhelye hazánkban az őrtilos-zákányi vasútoldal és az e területhez tartozó patakvölgyek. A kellemes erdei séta során a látogatók megtekinthetik a Zrínyi-Újvár történelmi emlékhelyet, visszafelé pedig a Mura árterének érintésével érkeznek vissza a kiindulási pontra.

A kirándulás végén igény szerint étkezési lehetőség is rendelkezésre áll a Három Sárkány Fogadóban.

Helyszín, időpont: Őrtilos, Szentmihályhegy, Három Sárkány Fogadó, 10.00 óra

Túra hossza, időtartama: 7 km, 5 óra

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Május 19.

Fehér tündérrózsa túra a Barcsi Borókásban – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA

Európai Nemzeti Parkok Napja

A természeti értékek megőrzésén munkálkodó nemzeti parkok jelentőségére emlékeztető nap alkalmából szervezett túrán megismerkedhetünk a Barcsi Borókás élővilágával, felkeressük a fokozottan védett Nagyberek láptavat, amelyen megfigyelhetjük a láptó szinte teljes felszínét elborító fehér tündérrózsát. Emellett megismerkedhetünk néhány, a lápokban előforduló védett növényfajjal (tőzegpáfrány, fűzlevelű gyöngyvessző). Lehetőség nyílik a láptó szélén elhelyezkedő madármegfigyelő kunyhóból vízimadarak megfigyelésére is, úgymint nagy kócsag, szürke gém vagy a fokozottan védett cigányréce.

Helyszín, időpont: Barcsi Borókás parkolója (6-os főút 253 km-szelvény), 10.00 óra

Túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3-4 óra

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Szeptember 29.

Túra a Bélavári tanösvényen

Utunk során a Közép-Dráva-völgy és a Nyugat-Belső-Somogy kistájak határán fogunk barangolni. Megismerkedünk a napjainkra csak kis területen fennmaradt, ritkaságnak számító síkvidéki bükkössel és annak élővilágával, az egykori homokpuszták legelőinek helyén ültetett erdőkkel és az azokban folyó gyakorlati természetvédelmi munkálatokkal. Végigjárhatjuk a hazánk e tájegységében sok helyütt fellelhető egykori futóárkok egy kisebb szakaszát, az oda épített lőállással (bunkerrel) együtt, amelyek sok évtizeddel ezelőtti idők máig fennmaradt tanúi. Sétánk során érintjük a Kerék-hegyet, ahol a hagyományosan művelt szőlők és gyümölcsösök mellett vezet majd utunk.

Helyszín, időpont: Bélavár, templom, 10.00 óra

Túra hossza, időtartama: 6 km, 2,5-3 óra

Részvételi díj: 500 Ft/fő

November 15.

Képes útirajz Dél-Afrikából és Kenyából – Sallai Zoltán előadása

Sallai Zoltán 2011. 08.16-09.09. között „Az európai és afrikai vidrák életmódjának tanulmányozása” program keretében ismerkedett Dél-Afrika és Kenya vidrás élőhelyeivel, a különleges növény- és állatvilággal. Több száz képpel illusztrált előadása a különleges Afrikát mutatja be az érdeklődőknek.

Helyszín, időpont: Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs-Drávaszentes, 15.00

Ingyenes

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programajánlatai HARKÁNY, SIKLÓS, VILLÁNY környékén

A Villányi-hegység térsége kultúrtörténeti emlékei, méltán híres borai mellett természeti kincsekben is kiemelkedően gazdag. A terület különleges természetföldrajzi helyzetének köszönhetően egyedi, mediterrán hatásokat tükröző, gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet, melyben számos ritka és védett faj is megtalálható.

A természetkedvelő látogatók élményben gazdag túrát tehetnek a Szársomlyón vagy a Kelet-Dráva vadregényes árterein.

Szársomlyó Természetvédelmi Terület

Magyarország legdélibb hegyvidékének – a Villányi-hegységnek – legmagasabb tömbje a Szársomlyó. Erőteljes kiemelkedése sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre a déli és északi oldalon, szubmediterrán klímaterületein botanikai ritkaságok élnek. A hegyen 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj – közöttük a fokozottan védett magyar kikerics - kizárólag itt fordul elő hazánkban.

A Szársomlyó neve a régi magyar „szár” szóból ered, mely kopaszt jelentett. A nép nyelvén sziklás felszíne miatt csak „ördög szántotta hegy”-ként ismert. A hegy biztonságot és védelmet nyújtó déli előtere már 3000 éve lakott terület. Már a Római Birodalom telepesei is emeltek itt várost, ők honosították meg a máig meghatározó szőlőművelést is. A hegy csúcsán az 1200-as évektől vár állt, amelynek maradványai ma is láthatóak. A Szársomlyón 1910-től intenzív mészkőbányászat kezdődött meg. A régebbi, keleti bányát 1967-től a szobrászok vették birtokukba, művésztelepük máig működik.

Programajánlat a Szársomlyó Természetvédelmi Területen

Szakvezetéses túrák a Szársomlyóra

A fokozottan védett Szársomlyó egyedülálló természeti és kultúrtörténeti értékeit szakvezetéses túra keretében lehet megismerni. Az érdeklődők megismerhetik a hegyre jellemző mészkőszikla- és hasadékgyep társulásokat és jellegzetes fajaikat (bakszarvú lepkeszeg, korongos lucerna, téglaszínű lednek), valamint a szársomlyói vár történetét.

Program időtartama: 3-4 óra

Túra hossza: 5 km

Helyszín: Villányi (Nagyharsányi) szoborpark

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy helyközi autóbusz járattal Pécs felől siklósi átszállással. GPS: N45.856244 E18.430982

Időpont: minden szerdán, csütörtökön, pénteken, szombaton, vasárnap 10.00 óra

Részvételi díj: felnőtt: 800 Ft/fő, 18 éves korig: 400 Ft/fő

Elérhetőség: Balogh László, Tel.: +36 (20) 913-7534

Hasznos: A túra helyenként sziklás terepen halad, amely csapadékos idő esetén csúszóssá válhat. Fontos a kényelmes túrabakancs és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.

Villányi Temlplom-hegy Természetvédelmi Terület

A Villányi-hegység legkeletibb tagja, a Templom-hegy elsősorban geológiai értékeiről nevezetes. A korábban Mészhegy néven ismert terület kőbányája udvarán egyedülálló jura kori és pliocén-pleisztocén korú kőzettani értékek láthatók a sziklafalban. Az ammonitesz és gerinces maradványok több tízmillió év evolúciós történetét őrzik. A területen 1910 óta folynak geológiai kutatások, melyek során 27 új állatfajt fedeztek itt fel.

Ammonitesz tanösvény

A tanösvény a Villányi Templom-hegy Természetvédelmi Területen helyezkedik el. A tanösvény önálló bejáráshoz vezetőfüzet tölthető le a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról (www.ddnp.hu).

A terület a legalaposabban szakvezetés segítségével ismerhető meg. A szakvezetés keretében az érdeklődők számos érdekességet tudhatnak meg a terület kialakulásáról, különleges geológiájáról, az itt megtalált világhírű ammonitesz-leletekről, valamint a hegy botanikai és zoológiai ritkaságairól.

Program időtartama: 1-2 óra

Túra hossza: 0,5-1 km

Helyszín: Villány, Ammonitesz tanösvény indító tábla

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy Pécstől Villányig közlekedő helyközi autóbusszal illetve vonattal. GPS: N45.875775 E18.447474

Részvételi díj: 20 főig: 10000 Ft/csoport, 20 fő felett: 500 Ft/fő

Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő öltözék és a kényelmes túrabakancs megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.

Programajánlatok a Duna-Dráva Nemzeti Park Kelet-Dráva Tájegységében

1. Túra a Kormorános erdő tanösvényen

A program a Mattyi Madár Emlékpark megtekintésével kezdődik, mely a hazánkban már nem fészkelő 13 madárfajnak állít emléket. Az emlékpark megtekintése után a résztvevők gépkocsival közelítik meg a Keselyősfapuszta határában található Kormorános erdő tanösvényt. A túra résztvevői az érdekes szakvezetéses túra folyamán megismerhetik a Dráva árterének különleges élővilágát - a fűz- és puhafa-ligeterdőket és a ritka lágyszárú fajokat (kockás kotuliliom, téli zsurló). A látogatók kis szerencsével kormoránokban, jégmadarakban és más vízimadarakban (csörgő réce, kerceréce) is gyönyörködhetnek.

A túra Matty és Keselyősfapuszta közötti szakasza gyalogosan is megtehető.

Program időtartama: 2,5-3 óra (gyalogosan 4-5 óra)

Túra hossza: 5 km (gyalogosan 12 km)

Helyszín: Matty, Madár Emlékpark

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy Keselyősfapusztáig helyközi autóbuszjárattal

Részvételi díj: 20 főig: 10000 Ft/csoport, 20 fő felett: 500 Ft/fő

Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő öltözék és a kényelmes túrabakancs megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.

2. Túra a Boros-Dráva tanösvényen (autós túra)

A program a Mattyi Madár Emlékpark megtekintésével kezdődik, mely a hazánkban már nem fészkelő madárfajoknak gyönyörű faragványokkal állít emléket. A program Tótokföldjén, Gyűrűsfapusztán átutazva a Boros-Dráva tanösvénynél folytatódik. A résztvevők megismerhetik a drávai holtág különleges élővilágát, számos ritka és szép növényfajjal találkozhatnak (tündérfátyol, fehér tündérrózsa, ligeti szőlő), és szerencsés esetben vízimadarakat (guvat, szárcsa, törpegém) is megcsodálhatnak. Az érdeklődők egy letűnt gazdálkodási forma, a tradicionális halászat és kertészet nyomaival is találkozhatnak.

Program időtartama: 2,5 óra

Út hossza: 15 km (tanösvény: 1 km)

Helyszín: Matty, Madár Emlékpark

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival

Részvételi díj: 20 főig: 10000 Ft/csoport, 20 fő felett: 500 Ft/fő

Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő öltözék és a kényelmes túrabakancs megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.

Garantált programok 2012-ben Harkány, Siklós, Villány környékén

Január 28., Február 4., 11.

Kikerics túra a Szársomlyón

Hazánk területén egyedül a Szársomlyón él a fokozottan védett magyar kikerics. Ezen a napon kivételes alkalom nyílik a szintén fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható Szársomlyó földtani, növénytani, állattani és kultúrtörténeti értékeinek megtekintésére.

Maximális csoportlétszám 50 fő, előzetes jelentkezés szükséges!

A helyszínről és az időpontról a túra előtt néhány nappal kapnak értesítést a jelentkezők.

Túra hossza, időtartama: kb. 5 km, 3 óra

Részvételi díj: 700 Ft/fő

Február 25.

Barangolás a Dráva hajdani medrében – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA

A folyószabályozás ellenére a Dráva épít és rombol. Ezen a túrán az építő Drávát mutatjuk be, végigsétálunk a hullámtérben húzódó folyómederben, ahol bemutatjuk a természetes vegetáció térfoglalását.

Helyszín, időpont: Mailáthpuszta, 10.00 óra

Túra hossza, időtartama: 10 km, 4 óra

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Április 7.

Kormorán túra Gordisán – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA

A kormoránok, más néven kárókatonák nem tartoznak a halászok, horgászok kedvenc madarai közé. A Dél-Dunántúl egyetlen kárókatona fészkelő telepének életébe pillanthatunk be ezen a túrán.

Helyszín, időpont: Mattyi-tó, horgászház, 10.00 óra

Túra hossza, időtartama: 10 km, 4-5 óra

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Június 21.

Szársomlyó túra – Magyar Nemzeti Parkok Hete

Magyarország legdélibb hegyvidékének – a Villányi-hegységnek – legmagasabb tömbje a Szársomlyó. Erőteljes kiemelkedése sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre a déli és északi oldalon, szubmediterrán klímaterületein botanikai ritkaságok élnek. A hegyen 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban. A túrán a különleges hegy természeti és kultúrtörténeti értékeit ismerhetik meg a résztvevők, és a csúcsról letekintve pazar panorámában gyönyörködhetnek.

Helyszín, időpont: Villányi (Nagyharsányi) szoborpark, 10.00 óra

Túra hossza, időtartama: 5 km, 3 óra

Ingyenes

Június 23.

A bogdásai legelő természeti kincsei túra – Magyar Nemzeti Parkok Hete

A túra során az érdeklődők megismerkedhetnek a bogdásai legelő természeti kincseivel, és lehetőség nyílik a környék legnagyobb kocsányos tölgyének és fűzének megtekintésére is. A túrán a résztvevők a kosborfélék családjába tartozó védett mocsári nőszőfüvet is megcsodálhatják.

Helyszín, időpont: Bogdása, temető, 10.00 óra

Túra hossza, időtartama: 4 km, 2-3 óra

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Szeptember 1.

Gyűrűzőnap Sumonyban

1981 óta működik hazánk legrégebbi madárgyűrűző tábora a Sumonyi-halastavak mellett. Az elmúlt 30 évben több mint 300 000 madarat fogtak be és jelöltek meg itt a madarászok. A programon lehetőség nyílik a befogott, kézben tartott madarak jobb megismerésére. A madarak a reggeli órákban aktívabbak, ezért a program a megszokottnál korábban kezdődik.

Helyszín, időpont: Sumony, vasútállomás, 8.00 óra

Program időtartama: 4-5 óra

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Információ, jelentkezés programjainkra:

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Tel.: +36 (30) 405-4571

E-mail: wodtke@ddnp.kvvm.hu

www.ddnp.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

7625 Pécs, Tettye tér 9.

Tel.: +36 (72) 517-200

Fax: +36 (72) 517-229

dunadrava@ddnp.kvvm.hu

www.ddnp.hu

Fórum
> tovább a fórumhoz
Támogatók